Big Mac-indeksen på én kvadratmeter bad

Hvor mye koster én kvadratmeter bad i Norge, Sverige og Danmark? 

Du har sikkert hørt om Big Mac-indeksen. Den undersøker ganske enkelt hvor mye en Big Mac-hamburger koster i land over hele verden. Ganske banalt, men med et slikt enkelt utgangspunkt er det faktisk mulig å si forholdsvis mye om globale forskjeller i blant annet økonomi, inflasjon og lønnsnivå.

Hva koster det?

Vi i Unbolt har lyst til å gjøre noe liknende for byggevarer. Spørsmålet vil stiller oss er: hvor mye koster det å bygge én kvadratmeter bad, kjøkken, gang og soverom i Norge, Sverige og Danmark?

Men hvordan i alle dager skal vi kunne svare på det, da? Prisene i seg selv er ikke så vanskelig. Via Buildflow har vi tilgang til byggevarepriser hos alle byggevareforhandlere i de nordiske landene, både i sanntid og historisk. Den største utfordringen er egentlig å sette noen fornuftige forutsetninger og avgrensninger. Kjøkken, bad, gang og soverom er tross alt ikke så konkret, enkelt og likt som en Big Mac.

For å gjøre det enklere for oss selv, har vi laget en mal av et rom på 20 kvadratmeter. Så har vi tegnet det opp med alle materialer som er nødvendig for å bygge et ferdig rom, slik som:

  • Stenderverk med standard CC60-oppbygging
  • isolasjon og dampsperre
  • Gipsplater
  • Sparkel og maling
  • Listverk
  • Himlingsmaterialer
 

Listen over materialer vil være forholdsvis lik for flere av rommene vi har under lupen, men bad skiller seg selvsagt litt ut. Oppbyggingen av gulvet er typisk helt annerledes, og veggene er som regel bygget opp med våtromsplater og fliser fremfor gipsplater. I tillegg kreves selvsagt våtromsinstallasjoner som vann- og avløpsrør, dusj, servant, toalett og liknende. Alt dette er tatt har vi tatt høyde for. Badet vårt er altså modellert med alt som kreves, inklusive alt av våtromsinstallasjoner og rør. Det betyr også at vi har valgt en standard – som selvsagt påvirker totalprisen

Uansett står vi igjen med fire «ferdigbygde» rom og med en forholdsvis presis angivelse av materialbehov. Da kan vi egentlig bare legge til prisene, regne ut gjennomsnittet og vise frem akkurat hvor mye én kvadratmeter av hvert rom koster. Det vi ikke har med, er hvor mye det faktisk koster å bygge de ulike rommene.

Hva forteller dataene oss?

Med basis i de ferdigbygde rommene og data om priser, kan vi få svar på mange spørsmål. Eksempelvis hvordan prisene er akkurat nå, hvordan utviklingen har vært og hvilke omkringliggende faktorer som korrelerer med prisfall eller prisvekst.

Ser vi på baderom, kan vi for eksempel konstatere at kvadratmeterprisen økte fra 5300,- i starten av 2018 til 8300,- i oktober 2023. Prisveksten var særlig høy fra oktober 2021 til mars 2023, som både sammenfaller med koronapandemien og Russlands invasjon av Ukraina. Fra oktober 2023 har kvadratmeterprisen sunket betraktelig, og per januar 2024 lå den helt nede på 6000 kroner. Dette trekker i en litt annen retning enn den generelle stemningen i samfunnet, der mange har et inntrykk av at prisene fremdeles stiger.

Den samme prisutviklingen gjør seg også gjeldende for soverom, kjøkken og gang. Kvadratmeterprisene steg i lang tid, men sank ganske markert fra oktober 2023. For disse tre rommene ser vi imidlertid en liten prisøkning inn i 2024. Når det gjelder terrasse, satte prisfallet inn noe tidligere. Fra et nivå på 600 kroner per m2 i november 2022, falt prisene ned til 400 kroner i mai 2023. I etterkant har prisene imidlertid tatt seg opp igjen, og i januar 2024 kostet en kvadratmeter terrasse i gjennomsnitt 500 kroner.

Vi vet det meste om faktiske oppussingsbehov i Norge

Data om utvikling i byggevarepriser er ikke det eneste Unbolt vet mye om. Vi sitter nemlig med data med innsikt i oppussingsbehovet for svært mange av boligene som skifter eier.

Basert på dataene kan vi eksempelvis estimere at renoveringsbehovet for våtrom alene ligger godt over 4,8 milliarder – eller at hver enebolig har et oppussingsbehov på snaut 390 000 kroner. Faktisk kan vi estimere kostnader helt ned på bygningsdel.

Høres dette interessant ut? Ta kontakt med oss i dag for å lære mer om mulighetene hos Unbolt.

Vil du vite mer hva Unbolt har å tilby?

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Innholdsliste

Interessert i våre data eller ønsker du bedre innsikt i eget marked? Kontakt oss gjerne for en hyggelig prat

Nina Kormilitzine

Consept & Business Manager