Energirådgivning fra TEK-Norge hjelper deg å finne ut hvor varmen forsvinner og hvor du bør rette fokuset
I Norge har vi vært vant til lave strømpriser i mange tiår – ofte så lave at det ikke har vært spesielt lønnsomt å investere i energieffektiviseringstiltak. I stedet har vi bare skrudd opp temperaturene på ovnene. Den tiden ser ut til å være forbi, noe de fleste har merket på lommeboka de siste to-tre årene. Også i fremtiden må vi forholde oss til høyere strømpriser, som i tillegg varierer mye mer enn vi er vant til. Slik energimarkedet er skrudd sammen, er det ikke mer enn litt lite vind på kontinentet som skal til før strømprisene stiger merkbart her til lands.
Da er det uheldig at mange boliger er lite energieffektive, og dermed krever mye energi for å opprettholde komforttemperatur. Ser vi på situasjonen i TEK-Norge sitt nedslagsfelt, som er Oslo, Asker, Bærum, Nesodden og Frogn, er det totalt gjort rundt 78 000 energimerkinger siden starten av 2022. I ca. 75 prosent av tilfellene har boligene fått energimerke D eller lavere, og hele 30 prosent av dem har fått det aller dårligste merket. Selv om dette kun gjelder en liten andel av det totale antallet boliger, er det gode grunner til å anta at dette er et relativt dekkende bilde for situasjonen generelt.
Mye å ta tak i når det gjelder energieffektivisering.
Funn fra tilstandsrapporter utarbeidet over hele landet i fra og med januar 2022 viser også at det er mye å ta tak i når det gjelder energieffektivisering. Ved å se nærmere på drøyt 114 000 tilstandsrapporter for alle typer boliger unntatt leiligheter, har vi identifisert omtrent 33 000 tilfeller av TG3 på bygningsdeler som er viktige for energieffektivitet; vinduer, dører og tak. Vi kan også se mer detaljert på det ved å fordele TG3-tilfellene på kommuner. I viktige områder for TEK-Norge forekommer eksempelvis TG3 på vindu, dør eller tak 0,29 ganger per rapport i Oslo og 0,38 ganger både i Asker og Bærum.
At tak, vinduer og dører blir vurdert til TG3 handler sjelden om at bygningsdelene er ødelagte eller ikke fungerer, men om at de er gamle. I et energiperspektiv er høy alder på dører og vinduer det samme som at de slipper ut mye varme. For å ta et eksempel, kan vi se på et hus på 179 m2 på Østlandet bygget i 1987 der samtlige vinduer er fra byggeåret. Da har de typisk en U-verdi på nærmere 2,5. Byttes de med vinduer som har 3-lagsglass og U-verdi på 0,8 og dermed holder vesentlig bedre på varmen, er det mulig å spare 5000 kWh årlig.
Når det gjelder tak kan det være flere årsaker til TG3, men om taket er gammelt er det typisk også en indikasjon på at det er sparsommelig eller mangelfullt isolert.
Blir trolig strengere krav til boligeiere
For boligeiere er det energieffektivisering i hovedsak et spørsmål om å spare penger på strømregningen. Det er imidlertid også viktig for samfunnet, både i form av å kutte utslipp og for å å lette presset på strømnettet. Dette kommer bare til å bli viktigere i årene som kommer, spesielt sett i lys av EUs bygningsenergidirektiv. Her ønsker EU å sette fart mot nullutslippssamfunnet ved å energieffektivisere både næringsbygg, offentlige bygg og privatboliger.
For privatboliger legger EU opp til at det gjennomsnittlige primære energibehovet skal reduseres med 16 % innen 2030, og med 20 – 22 % innen 2035. Sammenlikningsgrunnlaget er energibehovet i 2020. Det er spesielt viktig å gjøre noe med de minst energieffektive boligene, og over halvparten av energireduksjonen skal skje ved at det gjøres tiltak med nettopp disse.
Foreløpig vet ingen hvordan dette slår ut for Norge, selv om EØS-avtalen forplikter oss til å ta bygningsenergidirektivet inn i norsk lovverk. Det handler blant annet om at direktivet åpner for en del nasjonal frihet. Uansett tyder utviklingen på at vi må forvente strengere krav til energieffektivisering i eksisterende boliger i årene som kommer.
Ta kontakt for energirådgivning
Vår anbefaling er at du ikke sitter for lenge på gjerdet, men begynner å planlegge tiltak så tidlig som mulig. Mange energieffektiviseringstiltak koster ganske mye, både målt i penger og tid. Å skifte vinduer eller å etterisolere taket er ikke gjort i en håndvending. Er du litt i forkant er det både enklere å fordele kostnadene og å planlegge arbeidet.
Trenger du hjelp til å finne ut hvor du skal starte, bør du ta kontakt med oss i TEK-Norge. Våre erfarne taksingeniører bruker dagens kunnskap og morgendagens teknologi for å hjelpe både boligeiere, boligselgere og boligkjøpere. Vår kompetanse gir trygge rammer for deg som kunde. For å utføre energianalyser benytter vi oss blant annet av termografering. Med et infrarødt kamera ser vi enkelt hvor varmen lekker ut – og dermed hvor du bør sette inn støtet dersom du vil gjøre tiltak som monner. TEK-Norge tar oppdrag Oslo, Asker, Bærum, Nesodden og Frogn.