Strengere krav til energieffektivitet

Vær i forkant – det kommer strengere krav til energieffektivitet

Takst Midt AS ble etablert i 2019 og består av fire takstingeniører med lang erfaring fra takstfaget.
Vi kan utføre alle typer takseringsoppdrag og jobber primært i trøndelagsområdet. Siden den nye avhendingsloven trådte i kraft, har vi laget nesten 2000 tilstandsrapporter. Det betyr at vi sitter på mye data om tilstand på boliger i vårt område, sier Stian Iversen i Takst Midt .

Trøndelag har en god del å gå på når det kommer energieffektivitet

Når vi ser på funnene samlet sett, er det tydelig at mange boliger i Trøndelag har en god del å gå på når det kommer energieffektivitet. Det dreier seg for eksempel om vinduer, veggkonstruksjoner, tak og grunnmur/drenering. Bare i tilfellene som skriver seg fra våre tilstandsrapporter, finner vi avvik tilsvarende flere titalls millioner kroner i utbedringskostnader.

I klartekst betyr dette at mange har en jobb foran seg når det kommer til å energieffektivisere boligene sine.

Dette er viktig både for privatøkonomien og miljøet ettersom en mer energieffektiv bolig fører til reduserte strømkostnader og lavere klimautslipp. I all tid har det vært opp til den enkelte boligeier å bestemme hvilke tiltak de ønsker å sette i verk – og det har selvsagt også vært full frihet til å la være å gjøre noe. Det vil muligens endre seg i løpet av noen få år.

EU vil ha fart på energieffektiviseringen

Grunnen til det, er at EU ønsker å få fart på energieffektiviseringen av både privatboliger, næringsbygg og offentlige bygg. Det skal skje gjennom det såkalte bygningsenergidirektivet. Dette er et over 20 år gammelt direktiv, men som har blitt revidert flere ganger. Siste revisjon ble vedtatt våren 2024, og denne gangen EU ønsker å stille strengere krav til energieffektivisering.

For boliger skal det gjennomsnittlige primære energibehovet reduseres med 16 % innen 2030, og med 20 – 22 % innen 2035. Sammenlikningsgrunnlaget er energibehovet i 2020. For EU er det spesielt viktig å gjøre noe med de minst energieffektive boligene. Over halvparten av energireduksjonen skal skje ved at det gjøres tiltak med nettopp disse boligene.

Tidligere har ikke Norge hatt særlig hastverk med å innlemme revisjoner av bygningsenergidirektivet i EØS-avtalen og norsk lovverk – da det ble revidert i 2010 tok det hele tolv år før det skjedde. Det er dessuten åpnet opp for tilpasning til nasjonale forhold. Det er med andre ord for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser det reviderte direktivet vil ha for norske boligeiere.

Lurt å være i forkant

Det er uansett litt naivt å tro at det ikke vil komme endringer som merkes. Norge har blant annet forpliktet seg til å oppfylle Paris-avtalen sammen med EU. Dessuten vet vi at energieffektivisering blant annet er viktig for det grønne skiftet og for å unngå svært kostbare investeringer i strømnettene.

Derfor anbefaler vi deg som boligeier å være litt i forkant. En del energieffektiviseringstiltak, slik som å skifte ut vinduer og etterisolere yttervegger, er relativt kostbare. Innvilger du deg selv litt tid, er det både enklere å fordele kostnadene og å planlegge arbeidet.

Er du usikker på hvilke tiltak som lønner seg for deg, kan Takst Midt bistå med å finne ut hvor skoen trykker. Vi gjennomfører energibefaringer og gir deg råd om hvilke tiltak som lønner seg. Dermed får du best mulig grunnlag til å ta en beslutning om hva som bør prioriteres først.

Ønsker du mer informasjon?
Legg igjen din kontaktinformasjon så tar vi kontakt med deg.

Vil du vite mer hva Unbolt har å tilby?

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Innholdsliste

Interessert i våre data eller ønsker du bedre innsikt i eget marked? Kontakt oss gjerne for en hyggelig prat

Freddy Mahler Frimann

Consept & Business Manager